Project Description

Betere akoestiek gymzalen Zaanstad

Tijdens een bezoek van SIKA Nederland aan Sportbedrijf Zaanstad kwamen de klachten van de gebruikers over de slechte akoestiek van de 22 gymzalen aan de orde. SIKA Nederland, als professioneel sportvloeren leverancier, adviseerde om te starten met het inschakelen van een onafhankelijk akoestisch ingenieur om de klachten over de akoestiek meetbaar te maken.

Onafhankelijke adviesrapportage verbetering akoestiek

Akoestisch ingenieur Kees Rijk heeft op alle locaties metingen uitgevoerd en een adviesrapportage voor verbetering van de akoestiek aangeleverd. Het uitgangspunt van deze adviezen is de gymzalen te laten voldoen aan de norm die aan de nagalmtijd is verbonden. Nagalm maakt geluid in een ruimte vervelend, hard, schel en dus hinderlijk. Het kan zelfs gehoorschade opleveren.

Om de gymzalen te laten voldoen was de inzet van alleen akoestisch dempende wandbekleding niet voldoende, ook het plafond is ingezet voor de verwerking van akoestische dempende panelen.

Pulastic Sound Wall mooie en praktische oplossing

Naast sportvloeren levert SIKA Nederland ook akoestisch dempende wandbekleding; Pulastic Sound Wall. Dit unieke product is door MetroXL speciaal ontwikkeld voor sportaccommodaties.

“Pulastic Sound Wall is niet alleen functioneel (akoestisch dempend) maar ook mooi (met print). Pulastic Sound Wall voegt beleving toe aan de ruimte, dit maakt het leuker om te sporten en gaaf om te zien”, vertelt Timo Brouwer (adviseur SIKA Nederland).

akoestiek gymzalen de zaanstad
pulastic sound wall 22 gymzalen de zaanstad

Unieke combinatie valbescherming, akoestisch dempend en esthetiek

Bij Pulastic Sound Wall komen valbescherming, akoestische demping en esthetiek samen. De waardes van de wand zijn uitgebreid getest door Kiwa/ISA Sport. Pulastic Sound Wall scoort bijvoorbeeld maximaal bij de bal-impact-test en is zeer onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Ook de absorptiewaarde van hinderlijk geluid is bijzonder hoog; deze is bij de 70mm versie zelfs 100%.

Akoestiek gymzaal voldoet aan de norm

De inzet van Pulastic Sound Wall in combinatie met effen plafondpanelen vormde in dit project de perfecte oplossing. SIKA Nederland heeft met het onafhankelijke adviesrapport in de hand een offerte uitgebracht die de akoestiek in de gymzalen laat voldoen aan de norm.

De inzet van de vierkante meters en het soort wandbekleding en plafondbekleding per gymzaal is daarbij afgestemd op het adviesrapport van de akoestisch ingenieur. Na goedkeuring van de offerte nam MetroXL het stokje van SIKA Nederland over en ging aan de slag met de ontwerpvoorstellen.

Ontwerp afgestemd op elke afzonderlijke gymzaal

Elke gymzaal is voorzien van kleurrijke wandbekleding met daarop silhouetten van sportende mensen. De gekozen kleurcombinatie is per gymzaal afgestemd op de bestaande kleuren van de vloer. Dit maakt elke gymzaal hetzelfde maar toch anders. Mooi!

akoestiek gymzaal PSW
gymzaal met betere akoestiek

Het project in cijfers

Bijzonder aan dit project is wel de grootsheid en snelheid ervan. Het project moest eind juni 2022 klaar. Er is na goedkeuring van de offerte snel gestart met het ontwerp en de planning, tijdens het project is onderling steeds goed gecommuniceerd (de lijntjes waren kort) waardoor de verbetering van de akoestiek van 22 gymzalen in een periode van ca. een half jaar is afgerond.

Dat was een behoorlijke uitdaging met een strakke planning. Zeker wanneer je de cijfers naast elkaar zet: 22 gymzalen, met in totaal 923m2 Pulastic Sound Wall en 1.105m2akoestische plafondpanelen.

Super tevreden

“De gebruikers zijn super tevreden over het eindresultaat. De gymzalen zijn getransformeerd naar fijne sportaccommodaties met beleving, kleur en een goede akoestiek! De eerste aanvragen voor het aanpassen van schoolgymzalen uit de regio liggen er al,” aldus Timo Brouwer van SIKA Nederland.

PSW van MetroXL excl. verkrijgbaar bij SIKA Nederland
betere akoestiek gymzaal

MetroXL specialistisch partner van SIKA Nederland

Samen met SIKA ontzorgt MetroXL de eindgebruiker; er is een strakke planning, er wordt zorgvuldig ingemeten, het ontwerp wordt gemaakt en op juiste maatvoering gezet en de installatie wordt verzorgd door vakmensen. MetroXL is de specialistische partner van SIKA.

Alleen verkrijgbaar via SIKA Nederland

Dit project laat ook zien dat zelfs de wat oudere gymzalen nog prima kunnen worden getransformeerd naar de hedendaagse eisen. Pulastic® Sound Wall wordt geproduceerd en geïnstalleerd door de professionele vakmensen van MetroXL en is exclusief verkrijgbaar bij Sika Nederland BV / Locatie Deventer Pulastic® sportvloeren.